1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Moje początki z czerniakiem. Clark II, grubość nacieku 0,75 |
Wielki strach
Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 41824
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-15, 14:42 Temat: Moje początki z czerniakiem. Clark II, grubość nacieku 0,75 |
Ewa, a czy Ty jestes pod opieka jednego lekarza onkologa? Chyba kazdy tu zapytany poleci Ci prof. Rutkowskiego, ale nie kazdy ma czas na to, zeby jezdzic i konsultowac sie do Warszawy...jesli nie masz zadnego lekarza onkologa prowadzacego to musisz sobie poszukac w necie najlepiej kogos o bardzo dobrych opiniach i do niego sie probowac dostac. To onkolog musi Cie " prowadzic", zalecac badania, kontrolowac cale cialo, a przede wszystkim najblizsze wezly chlonne ( te przy czerniaku) i okolice...nie wiem, usg wezlow chlonnych, rtg klatki piersiowej, a jak zajdzie potrzeba to TK. Super byloby gdybys otrzymala skierowanie na PETa, wtedy cale cialo jest zobrazowane i nie potrzeba pojedynczych badan....ale to drogie badanie i lekarze nie " szaleja" ze skierowaniami. Ty musisz byc asertwyna i zadac, nie prosic o diagnostyke i kontrolowanie organizmu...czytalam juz o osobach, ktore w IV stadium otzrymywaly od lekarza informacje, ze maja sie obserowowac! W lustrze?:( nie ma co szalec, ale czerniak " lubi" pewne narzady bardziej...wątrobe, płuca, mózg, okoliczne wezly chlonne...ale to juz powiniem wytlumaczyc Ci onkolog. Pozdrawiam cieplo...mimo jesiennej szarugi:)
[ Dodano: 2012-10-15, 15:44 ]
Oczywiście wszystkie badania w ramach szeroko pojetej ostroznosci, bo wierze, ze przy takim " cieniutkim"czerniaku to tylko ostroznosc:) |
Wielki strach
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-15, 11:51 Temat: Moje początki z czerniakiem. Clark II, grubość nacieku 0,75 |
Hej...dobrze, ze wezly ok...teraz " tylko" czekanie na hist.pat...a okulista co znalazl? Nic Ci nie powiedzial? Jakie dodatkowe badania masz wykonac? Pozdrawiam....9 szwow...to cial z ogromnym zapasem...:) |
Wielki strach
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-03, 15:08 Temat: Moje początki z czerniakiem. Clark II, grubość nacieku 0,75 |
To byl skrot myslowy, podywyzszony marker w przypadku nowotowru narzadu x. Najwazniejsze, ze dziewczyny wiedza co to jest LDH, pozdrawiam. |
Wielki strach
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-10-03, 14:36 Temat: Moje początki z czerniakiem. Clark II, grubość nacieku 0,75 |
Wydaje mi sie, ze marker LDH to marker wątroby...tzn. podwyzszony moze swiadczyc o nowotworze szerzacym sie w tym organie. Przypuszczam, ze robia go osoby po diagnozie czerniaka, bo ten daje przerzuty do wezlow chonnych i bardzo czesto do pluc i watroby...tak przypuszczam, ale nie wiem czy mam racje...
Jesli chodzi Ewo o skrocenie urlopu wychowawczego, to wydaje mi sie, ze wkrecenie w wir pracy, codziennych obowiazkow pozwoli odciazyc glowę od zlych myśli....wiem, ze nie jest łatwo, ale na pewno slyszalas od onkologa, ze rokowania masz bardzo dobre:) to nieprzewidywalna choroba, ale statystyki do 1 mm nacieku sa baaardzo optymistyczne:) ....jeszcze raz podkresle, ze trafilas na super dermatologa...bo tu na forum jest wiele osob, ktore byly zapewniane po badaniu dermatoskopowym, ze wszystko jest okej. Czesto z przyczyn kosmetyczno- estetycznych usunely te, rzekomo nie budzace niepokoju onkologicznego znamiona....i diagnoza melanoma!
Pozdrawiam. |
Wielki strach
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2012-09-28, 19:10 Temat: Moje początki z czerniakiem. Clark II, grubość nacieku 0,75 |
Ewo, wycielas zmiane bardzo szybko, przy malym wzroscie wertykalnym, naciek 0,75 mm to super wynik. Brawa dla lekarza, ktory tak trafnie go zdiagnozowal. Ja jak chodze do dermatologa i pokazuje mu male znamiona, wlansie takie ok. 2 mm to zawsze slysze, ze takie malutkie to bezpieczne! Ja sie upieram na badanie dermatsokopem, ale samo zalozenie, ze male jest bezpieczne mnie denerwuje. Takze trafil Ci sie super dermatolog i dzieki niemu szybkie wychwycenie choroby, a co za tym idzie wielka szansa na to, ze choroba juz nie wróci, czego goraco zycze i pozdrawiam. |
|
|